Tuesday, November 25, 2014

INTERVIEW @ PB

okeh,

lets continue our story,

"hurry up!!"

ari tu aku cite serba serbi time on the way ke PB,
lening aku nak cite time interview plak...
well mase memule menapak kat banggunan PB nih, firstly korang akan nmpak,
meja yg penuh ngan beberp org polis, mcm kaunter la kirenye, diorg akan bagi pas kat korang.

aku pon beratuq la kat sane, skjap je koz awal lagi baru 8.30 am, interview 9.05 am, so cik abe polis ckp,
blom lagi, pkul 8.45 datng balik, diorg baru open time tu,
ok lah fine g la seberang jalan mcm kedai serbaguna, beli roti n air kosong, kebuloq bak hang,
tp lau da nebes, ko makan pon mcm tesangkut kat kerongkong aje huhuhu x kesah la dari biaq perut kosong kan....

then bile da pkul 8.40 aku pon melangkah masuk dalm banggunan PB lagi skali nak amek pas, time ni nmpak la sorng dua yg tgh line up nak amek pas, so beborak a kijap ngan sorang awex ni, borak serba serbi aje. disebbkan b4 ni aku pnh interview kat HAMPSHIRE so perasaan gugup ngn company besaq gini boleh dikawal lagi.hahaha...

then bile dah masuk lif dah sampai dekat tgkat 11 bhgian HR, kne la handover dokumen2 yang diorang mintak tuu dalm mel, then isi borang yang pasal public bank, ader le esei sesikit, borang ni important sbb nnti kene bagi kat interviewer.

borang tu soklan biase je ade 5 kot tapi fo sho x sampai 8 la kan....

1) soklan suh ranking mana yg penting from 1 to 8 pasal ape yg penting bile keje la
2) why u choose PB
3) mcm dept mne yg ko prefer
4) arghhh tak ingat!! lepas interview ape pon aku x ingat huhuhuh

ok dalm ruang menunggu tu semua candidates tgh sebok isi borang tu lah, agak lmbat la interview start. ade dalm 5 bilik interview and b4 interview strt korang bleh nmpak interviewer kua masuk....yg tak tahan ader interviewer ni pak cik la siap cakp " huish, ramainye mintak keje"...kah3 tak leh blah pok cik tu...aku hope dapt dia, tp x dapt huhuhu....


then semntara nak nunggu nama masing2 kene panggil ade la sorang akak ni peramah sungguh sume ditanye borak2 la sket.... sume yg dok dekat dia sume dia tnye hahah ok lah hilang nebes nihhh....siap cakp
"pas interview makan jom.." siap blanja lagi beb..ko hado hahah...

then , nama aku kne panggil, aku diinterview oleh 2 org chinese perempuan. masuk2 trus mintak borang awal tadi n cert aku. then dia tnye pasal result SPM, b4 dia tnye aku ader bawak result SPM, aku x sangka la diorag nak tgk SPM punye slip, so aku just cakp x bawak aku bawak yg degree je. then, strat dari situ trus macm start interview the best is interview dia bukan mcm, " so tell me about yourself"...dia mcm ko tak sedo pon interview tu dah strt sebb dia tnye soklan2 yg pasal MT cumenye ko kne cite pnjng la lau tak mmg ta sampai 5 min ko dah kua, aku tataw bp lame aku kat dalm tuu....

cumenye setiap yg dia tnye aku elaborate la y, dia tnye MT ni mcmne, then dia dia tnye aku pasal sales, mmg den tak gomar sale sbb aku tak gheti....then dia tnye soklan len so how about front line, aku ckp nope aku prefer yg gne thinking, analyst, sbb kje current aku skrg pon aku analyst. so aku prefer kje mcm at the back, kalau aku kt front line dangerous sbb aku x leh think promptly nnti efek kje len and team. so mmg no-no lah.
senng cite dia tnye ko soklan yg berdasarkan ketas yg ko dapt awal2 tu.....then ko just elaborate je. mmg broken english aku bagi, aku da lame tak speaking, dah lame tak denga lagu english, melalut  je keje aku, part tnye soklan tu aku tnye dalm 3-4 soklan la.....

pasal interviewer ada dua, well yg sorang tu rambut panjng berkot, yg sorang rambut pendek n sleeveless x slap aku, memule bnyak tnye soklan yg pkai kot, koz yg sorang lagi tgk cert aku, n aku just pandang kat yg sorang n aku realize yg rambut pendek ni asik mengguap je lagi aku x mo tgk dia hahaha t aku x de smngat nak becakap, later on dia plak tnye soklan....

satu je wat aku annoy, aku ni tak tggi mane tp time duduk tu aku ase apsal meja dia beso sengat mybe seat dia bawah sngt n wat aku mcm tenggelam hahah...kalau aku beciter, aku tend to make hand gestures as aku ni bkan pandai elaborate sangat so mmg ase tenggelam hahah....

after all, OK lah mybe aku over frendly dalm tuu, tp yg penting aku dah all out kat dalam tuu, aku pon tataw mnder aku bebel hahah, ade le dekat 10 min dlm tu aku tataw aku ta tgk jam, n aku tak pakai jam, after dat kua from dat room, jumpe bebudak yg same then, offer makn tghari so we did la...lame gile aku tggu diorg dekat satu jam beb aku nunggu kat bawah tuu dgn tader seat haduiii....letih bediri...then after makan, kitorg be-3 jah....sorng over frendly dia yg makin bonding ni actually n sorang lagi chinese....x sangka lak after makan ghupenye sis ni nak blnje, nyesal lak den oder air je, ingat sdn bhd hahaha mana tak nye aku ade RM 20 je dlm dompet...aku pikir abeh interview nak balik, pas da bayo selfie pulak nagn dak chinese tu hadoiii,, well this is KL yall...haha anyway aku hope dapt la kije situ koz aku dari nak mintak U lagi aku nak pilih KL koz aku nak blajo cara networkin, n KL is the best place, tgk orag la kan cmne, dats y aku nak try dok KL, havin my own life, my own decision n all my own totally independent.

plus keje skrng nih lepas sorang2 out, sedeh beb...dah le yang mmbe yag skali masuk ngan aku bulan 12 ni last, manager yg hired aku pon out da, aku rapat ngan team ni just sometimes ade one person ni, mulut dia aku x leh blah la....bile orng yg aku slalu merepek pon da out so aku ase mcm not function dalm team tu mmg ade yg rapat tp tak sama..plus dept skrg pon dah tuko lgi la keje makin menimbun.......n the feelin aint same..senang cite...=.=...



Monday, November 24, 2014

MANAGEMENT TRAINEE

HAI YALL,
ASSALAM AND WISH YALL A VERY GOOD HEALTH,


lame kan x jenguk nampak sangat mak tgh bz sejak dapt keje ni...lalala...eh tak cite eh. how could me la kan..
well dah lame dah dapat keje ni, remmber last time i wrote all the story my previous interview the last one got me, i write it later after this.(x janji)

ok, skrang nih fokus kite nak becite kat awop2 sume nih MANAGEMENT TRAINEE kan..
mender MT ni? slalu kat jobstreet bnyak kua tapi dok tahu mender MT ni,
macm bese kite search sane,sini, tnye sane,sini, diggin some info before we get goin.
actually last time aku ader apply for MT kat PUBLIC BANK macm bese la JOBSTREET.
aku blasah je haha mana lah nak taw dapt, saje menggatal tekan apply, aku sedor diri:

1)pointer tak lawo
2)aktiviti tak piled up
3) life kat u mcm looser je
4) frens are like biscuits, easy come easy go ade yg mcm tbe2 je "eh, kawan aku ke tu, y tak involve aku eh?"

dem imma loser babe...watever loser, poser, loner watever, my true me still  crown me hahaha  =P
kalau mengikut description given, MT, they will put u on various dept before determine which post. will suit u and under what dept.  kalau dah jadi permannt asenye kite yg akan decide which dept we go, sbb kite yg nak kije kan, tp diorg akan bg suggestion la.

most yg aku tnye pndapt whether or not aku g intterview ni, 100% said GO!!!, aku lak "heleh mcm bole dapt jek..huhu". actually yep, better go, ko nak dapt call interview pon da lepas first stage just imagine yg drop resume bukn 1 or 2 its more than a thousand ok, and mostly bebudak fresh grad yg UP and Chinese mmg target bank. so aku ni makhluk yang serba serbi mati tamo hidup lebih kurang takan pandang je kan chance ni, so aku pon pegilah walaupun aku da bekeje lening n aku penat hari tu, boleh jadik ini, rezeki tuhan nak bagi. so yall, lau dapt interview, just go, we dont know which one we goin to end up anyway,just go n gain confidence n experience...kan?


tempat mengadu nasib para graduan

dalam bulan 11 jugak la aku dapt phone call, from PB, as usual no. tak kenal mmg tak angkat la, ntah mane datang rase fobia nak angkat unknown no. but luckily they are smart enuff to leave  voice massages, so aku koll la balik no bekenaan then dia tnya lah pasal result SPM, aku koll lepas mcam dalm 20 min baru bngun tido pepagi bute, so sore aku tak bape clear plus aku pakai note 8 tuu, aku pon tak tataw kekadang aku letak betul ke kat tlinge aku so kekadang orang denga tak denga sore aku.

aku ingat ni phone intervew tp x de just tnye result SPM, then dia ckp nnti dia hanto invitation for interview as MT. then aku pon bukak la emel. well, name mell mmg cam harrom hahaha clo_biz@y, haha ade yg proper tapi aku tak ingat, dah itu yg slalu aku gne n slalu aku open another one is animecstacy_otaku90@y lagi gile, kalau aku bg yg ni lagi pening org tu hahahahah.....then aku dapt invitation aku tgk 7th or 9th nov, aku ase aku x leh commit la tarikh tu. so, aku hanto la mel pasal reschedule interview, sampai dpt deal on 19th nov. pkul 9.05 pagi.


honestly on 19th aku maleh nak g aku penat ko aku straight keje from monday aku dapt cuti rabu, then rabu,kamis,jumaat,sabtu,ahad,isnin balik,selase rabu ak interview time tu plak direct balik pkul 6 petang penat beb, mata berat sungguh tapi takpe la demi kelangsungan hidup yng semakin mngikis ni mana nak taw dapt post ni kebetulan mcm aku dapt invitation ni kan...why not try on somethin worth out aite? nak kate prepare tu nope, tak prepare sangt malam 18th hb baru nak search itu, ini plus praktis bagai....huru hara rasenye, but then aku comfort diri aku "takpe, interview x lame, pasnih hang cuti semingu lebih kot...g je inerview bkn snng nak dapt, mana taw rezeki, hg p, hg do the best, at least ade usaha tuuu~~.."
k my dear-self i'll listen to u....


aku taw jaln ke KL mmg jem macm sengal lau pepagi bute plus time org bekeje, trust me tak begerak lau nek kete, and yap aku tanak KTM or wat so ever because aku slese g intervew ni parent aku hnto, debor dia kurang sket compare g sendiri, yep im still hasnt own a transport. so, on dat day aku g sane rempit je hahaha mean bermotor la kite, ayah aku hnto kat depn menara PB depan KLCC tu kene naik tgkat 11..pergh tinggi sungguh...time ni ayah aku lepak umah nenek aku kat keramat dekat jah...lau aku dapt kje situ might be aku ade stay umah nenek aku ni.


Menara public bank kat jalan ampang, tgkat 11 tmpt interview by HR..golden look tuu...
---------------------------------------------------------------------cont.-------------



Sunday, January 19, 2014

INTERVIEW YG SADIS


Hheelllooo waddapppp~~~ ;DD



selamat malam uolz, thanx a lot lah singgah ke blog aku yg idup segan mati tak mau nih...ader sebb ngape nulih begitu sebab nak update pemaleh sekali  kan bagus lau dalam nak berblog nih....ko p.k aje ayat trus kua tak yah nak menaep2 nih...letih doww...buat aku ilnag napsu nak becerite....memule xcited tgh dok naep2 tlupe la plak certain2 part...then bleh plak nak edit balek....ko rase??? ader aku nak mgupdate every week?? hahah....ke-laut sudah...

well sambung cite pasal xpdc kije2 nih wah ader macm cite jalan2 carik makan x??? tp lau jjcm tu mmg knyang la melantak free lak tuh...kekadang aku nengok diorang asik melantak aje every week badan tak naek2 la pulak....korg ase lau yg nek berat sampai 10 kg musim akan datg ader celeb yg same berani tak nak go on jadik host...huhuhuh....tepuk perut bnyak kali la jawabnye huhuhu....;p


ok after a month aku koje kat maths-cathc (MC), aku resign....siap bagi surt benti keje lagi ade le dalam 3-4 hari gitu supposedly aku benti keje 31hb, but diorg dah suh benti awal aku pun terime ngan ati terbuke, Y? because leh le aku dok melepak kat umah seminggu b4 aku g keje aku yg baru huhuhuhu.....alhamdulillah lah doa nak dpat keje awal thun 2014 aku tertunai....kesimpulannya, doa senjata UTAMA .....ader ayat cam prof dr muhaya..... gaye ustzh rogayah ader lew huhuhuh....;p

nak jadik cite, time aku keje kat MC dalam 1-2 mggu aku dapt koll from a no number, memule aku terdelete dah aku tgh dnga lagu then aku nak out la dari player tu aku tekan lah gambo caller merah tu time tu jugak koll masuk kan dah ta pasal2 aku mnolak rezzeki, aku doalah bebnyak koll la balek no yg private tu...yela mane taw kollin for interview..dalm 5 min gitu caller tu koll balek, aku pun ngan semngat mnjawab "hello?"....then dier introduce bla2.....then terjadik la adengan phone interview, actually phone interview ni just wanna know korg leh speaking tak dier bg soklan simple aje, cam aku dier tnye pasal traffic, mcm leh ke aku keje kat sane lau aku sleelceted, of koz la aku bleh dah dekat je ngan umah, jarak dier pun mcm 15-20 min aje...cume yg suwei jalan tuh slalu jem DEMM MAN!! bende2 yg macm nih yg mletihkan...=..=
orite then aku set bile nak interview n mase sume....ta slap selang 2 hari tarikh interview...

then sampai lah hari yg interview tuh cam bese le pkai baju kurung sume sopan gile haahaaahahhhaaaa.....then pakai wedges yg mak aku dah tak gune,aku nih ske pakai selipa aje so takan nak interview pkai selipe jepun an, jatuh saham beb...so pkai wedges yg ala kadar tu, wedges tuu aku ske sbb tak terlalu tggi n selese la mcm pakai flat shoes aje, so aku g sane cam bese bapak aku hnta lah an adek aku pon folo skali, ko tgk famili ko ader camni temn interview hahahah....mohon jgn jelezzzz~!!!!!... then pas parking g la nek tgga nak nek ke main office, tgh nek2 tgge wedges lak koyak depan ...OH GODDDD!!! Y at time like thiz,, seb bek gain gua labuh leh ke-cover sket hahaha...mmg jaln slow giler...ok sampai kat receptionist, ckp kat dier aku dtg ader interview then dier suh ikut someone n waiting in a room, tgh tggu tuh, aku review balek la job description n praktis sket2 lah bia lancar, tekak aku lak kering giler time tuhh siye nyesal tak bawak air, aku lau tekak dah kering nak becakp payah nih....sudahnye tggu jelah sampai org yg bekenaan dtg...btw aku awal 15 min....;DD
korg tgk....bleh plak kasut aku koyak depan...kemain lebar koyak dier  =.=''
RIP my luvly kasut...thanx dapt betahan sampai hari ituuu.....

kaler mcm ni la bju kurung tuu....tp tader le blink2 ginih huhhu....kalau blink2 nih ko nak g kenduri ke meriah bena bju kurung ko huhuhu ;DD

then dtg la sorg awex chinese, sempaoi baq hang, simple je...dier leader kat deprtment yg nak hire aku...then interview la cam biase, pehhh peramah gile awek nih, aku ske cara dier...ader sesikit cam aku, aku ske ayat dier pasal keje mcm nih " i dunt mind what time u wanna come, or how long u wanna pray...as long as u do ur work and admit ur fault if any,and promise not to do it again, its fine.."...Laaalllalalalalalala mcm besh je...mcm sonok aje....hahaha...then dier tgk aku nyer form aku tgh keje n resign dalm awal bulan 1, so dier tnye la aku wat ape as asisstnt editr, aku pun serba srbi la cite, sbnrnye mcm tak de keje je dok sane huhuhu....then dier tnye ble aku lleh masuk keje, aku cakp la early jan aku boleh sbb aku tanak  lame2 dok umah t momentum aku ilang, so she says "good2, do u need any paper for support ur notice? do u need some time after ur prev work?"---perghhh consider habeh kaww...aku cakp tak perlu kot surat2 nih g pun aku kontrak aje keje sane, nak cuti2 pas keje? tak perlu kot t jadik lazy boness hehehe...then melawak sket2...dier pun citer psal keje2 kat deprtment dier cne....then dier cakp see u on 2nd jan. aku pun cam bebunge la an...pergh terus dapt nko...sonok interview ginih takyah aku nak nunggu2 dengn mnder yg ta pasti....then dier cakp wait for koll for confirmation....then abeh la interview...ader le 40 min interview termasuk merepek2 sket.

so dalm semggu aku tggu kol, walaupon aku dikire diterime keje tp slgi tak dapt kol tuh aku tak senng duduk, every day aku tggu koll tapi tak masuk2 jugak...sudah nyer dalm 31 dec waktu dkat2 pkul 7 masuk kol, mule nyer ptg tuh ader skali dier koll tp aku kua ta bawak henset, so aku ingt esok la kot dier koll, aleh2 dekat2 pkul 7 pihak sane koll....cakp collect ofer letter on 2nd....wawawaw gumbirenyer hati akhirnye dapt keje.....gaji aku kat MC pun masuk dalm mggu tuh so, 4hb aku shopping la sket tak smpai seratus dah beborak ngn mmber nyer pasal....aku dapt la beli jubah sehelai, beg satu,.....yg len2 nnti2lah tggu gaji seterusnye....hahahha


sooo....smpai sini je la kott, t aku update pasal keje baru aku lak....aku ske environment dier, team grup pun reramah aje huhuhhu arite kite tgk la baper lamer aku keje kat sini timbe pglaman sket. manelah taw ader rezeki len nak dtg lg after thiz....hahahha

pepehal i wish u all have a good fortune thiz year, may ALLAH ease our life.... ;DD


Saturday, January 11, 2014

Math Catch



hooollllllaaaa,,,, uolz hari ni I xcited nak berblog....tgk muke setan kat atas huhuhu there is somthing i wanna to talk about....thankz oga for ur evil's smile ;DD

dah lame tak berblog bnyak juga cite yg ader, tp aku tapis2 sket untuk jadik bahan bacaan umum huhuhuhu.
well ingat lagi tak pasal interview yg aku dok taep mnjng bejele2 tuh...ok, ni kesinambungan kisah xpdc mncari koje....harap saba mambacenyer.

orite pas je aku interview ngan metro parking, aku wat le keje part time skejap kat math-catch tuu....sbb aku just nak income sket before dapt. mane2 keje. gpon niat aku nak keje sane mmg  nak cari income sket yelah lau dapt mane2 keje aku nak gne dwet gaji tuu bli kasut n baju sket lau nak harap yg sdia ader adooii mmg payah la...baju kurung pun dah stk 4-5 tahun punye time matriks dedulu mmg ader yg baru tp cam terlalu gojes nak bawak ke keje huhuhuh btw baju yg slalu pakai kat matriks tuu pun dah tak elok ader yg kain kedut semacam ngeri lak nengok. ;[

keje kat match-catch tuu senng aje, yelah jusst check2 jawapan n work solution aje mmg mudah pun aku cari pun kat iklan mudah. tapi bg aku keje nih mmg klaka la history dier mgarut je, keje camnih mmg takan dapt kat mane2 huuhuh mane tak nyer aku g interview tp interviewer aku takder, then trus koll tnye bleh on keje or tak? aku on aje lah dari aku dok umah tader mnder atleast ader jugak gaji. gaji aku mmg sket je, jujur ckp bawah 1k, lantaklah, aku pk dekat area umah aku aje tmpt tu kat sri damnsara so tak jauh dgt, jlan pon tak jem teruk sgt. so bermulalah keje aku sbgai pembantu editor buku math kat tempat tusyen.

1st day dtg keje,aku masuk bilik pgetua (pfft...mmg gelak dalm hati, tusyen pun ader pgetua rupenyer...;DD) dah koll suh dtg keje mmg aku bawak badan jela an .....aku ta bawak resume so mmg interview 1st day keje...mmg gelak aje la dalm hati...so keje petame cek jawapan buku tusyen diorg yg upsr, nak jadik cite sku cek buku drjh 5 dlu kat pc....adess pinar mate2 tgk pc lame2...lame jugak la nge-ceknye mane taknye dari bab 1 sampai 10@11 bab... mane tak lame seb bek ups laju la jugak nge-ceknye lau add-math huhuh dekat smggu baru setel 1 buku.....letih beb....

antara bebuku yg aku dah semak..blh kate dalam sehari 2 buku la...kalau upsr la lau pmr n spm sehari 1 kott....=.=

cover buku nih pgetua yg wat pakai potoshop....sume sendiri ajek jimat kozz kot huhuhu

pening pale aku ngecek jawapan....seb bek cek aje lau aku yg kene wat jawapan  huhuhuh bnyak mnder aku ngepek dalam buku nih hahaha ;DD

nak cite pasl environment keje...macm mgkondem tp cam dah ckp earlier, aku tapis2 bnyak supaya jadik bahan bacaan umum huhuhuhu, envionmnt ok, most of the time aku solo aje, dah kunci pun bagi kat aku time 2nd day, kekadang aku ase cam EMM DA BOOSHHHH!!!!! hahaha pasang radio kekuat,karoke,ceconteng whiteboard dan sewaktu dengannye, maklumle lau dah busan mnder je leh wat kat tmpat gitu huhuhu...kekadang aku terpikir jugak nak wat parti liar kat situ dah kawaasan pun mmg agak liar hahahah......;p

bile dah sebulan dok wat rutinn yg sme kebosann mule mggunung keje lak makin ssh sbb dah msuk part spm, dem tambah lak ngan add math, pc lak cam suwey aje...sbb virus dier kemain kuatnyer superman kah?? huhuh so dari cek pakai pc beraleh cek manual pakai buku sedia ader just tande aje maner yg salah. Beter mcm nih jimat letrik,pale aku pun tak teleng, mate pun tak bpinar nk nge-cek jawapan. oklah keje cume busan sbb dok sorng bgunan pun seram x seram lah an mane taknye bgunan cam kedai2 then tgkat atas skali, dalm tgkat2 tu sume takde pghuni aku sorg ajelah stp hari mmg kene knci pintu lah annn...=.=
aku keje sini tak lame sebulan aje pastu aku blah sbb aku dapt tawaran keje....so i will story thiz one in my next blog, till then take care~~~

pe-pepun aku suggest kepada student yg nak improve math supaya ddtg kat tmpt tusyen nih koz tusyen main focus kepada math subjek aje so korang akan diberi layann macm putere puteri dalm nak blajo math.
next, caro dier ajo more tu keywords, so korang akan senng paham dan akan cepat paham dengan care camnih. buku latihan dier ok better kot dari buku kat kedai2 sebb solution dier sgt detail tmbah lak aku assist (tp tak sempat cover sume buku) aku highlight mane yg diorg tertggl bnde2 yg minor cam sign, formula, simbol and so on. So imma highly recommended this centre for u. sesape yg slow n weak math diz iz definitely ur place.the tutor is a teacher that have xperience in the subjek matter.so rest, rilex and study.


dier ader dua cawangan satu kat shah alam sek. 21 and lagi satu yg baru nih kat SRI DAMANSARA,name tusyen nih MATH-CATCH, korang leeh review testimoni and all kat FB dier..type aje math catch network belambak la kuaa....^__________^



There was an error in this gadget