Tuesday, November 25, 2014

INTERVIEW @ PB

okeh,

lets continue our story,

"hurry up!!"

ari tu aku cite serba serbi time on the way ke PB,
lening aku nak cite time interview plak...
well mase memule menapak kat banggunan PB nih, firstly korang akan nmpak,
meja yg penuh ngan beberp org polis, mcm kaunter la kirenye, diorg akan bagi pas kat korang.

aku pon beratuq la kat sane, skjap je koz awal lagi baru 8.30 am, interview 9.05 am, so cik abe polis ckp,
blom lagi, pkul 8.45 datng balik, diorg baru open time tu,
ok lah fine g la seberang jalan mcm kedai serbaguna, beli roti n air kosong, kebuloq bak hang,
tp lau da nebes, ko makan pon mcm tesangkut kat kerongkong aje huhuhu x kesah la dari biaq perut kosong kan....

then bile da pkul 8.40 aku pon melangkah masuk dalm banggunan PB lagi skali nak amek pas, time ni nmpak la sorng dua yg tgh line up nak amek pas, so beborak a kijap ngan sorang awex ni, borak serba serbi aje. disebbkan b4 ni aku pnh interview kat HAMPSHIRE so perasaan gugup ngn company besaq gini boleh dikawal lagi.hahaha...

then bile dah masuk lif dah sampai dekat tgkat 11 bhgian HR, kne la handover dokumen2 yang diorang mintak tuu dalm mel, then isi borang yang pasal public bank, ader le esei sesikit, borang ni important sbb nnti kene bagi kat interviewer.

borang tu soklan biase je ade 5 kot tapi fo sho x sampai 8 la kan....

1) soklan suh ranking mana yg penting from 1 to 8 pasal ape yg penting bile keje la
2) why u choose PB
3) mcm dept mne yg ko prefer
4) arghhh tak ingat!! lepas interview ape pon aku x ingat huhuhuh

ok dalm ruang menunggu tu semua candidates tgh sebok isi borang tu lah, agak lmbat la interview start. ade dalm 5 bilik interview and b4 interview strt korang bleh nmpak interviewer kua masuk....yg tak tahan ader interviewer ni pak cik la siap cakp " huish, ramainye mintak keje"...kah3 tak leh blah pok cik tu...aku hope dapt dia, tp x dapt huhuhu....


then semntara nak nunggu nama masing2 kene panggil ade la sorang akak ni peramah sungguh sume ditanye borak2 la sket.... sume yg dok dekat dia sume dia tnye hahah ok lah hilang nebes nihhh....siap cakp
"pas interview makan jom.." siap blanja lagi beb..ko hado hahah...

then , nama aku kne panggil, aku diinterview oleh 2 org chinese perempuan. masuk2 trus mintak borang awal tadi n cert aku. then dia tnye pasal result SPM, b4 dia tnye aku ader bawak result SPM, aku x sangka la diorag nak tgk SPM punye slip, so aku just cakp x bawak aku bawak yg degree je. then, strat dari situ trus macm start interview the best is interview dia bukan mcm, " so tell me about yourself"...dia mcm ko tak sedo pon interview tu dah strt sebb dia tnye soklan2 yg pasal MT cumenye ko kne cite pnjng la lau tak mmg ta sampai 5 min ko dah kua, aku tataw bp lame aku kat dalm tuu....

cumenye setiap yg dia tnye aku elaborate la y, dia tnye MT ni mcmne, then dia dia tnye aku pasal sales, mmg den tak gomar sale sbb aku tak gheti....then dia tnye soklan len so how about front line, aku ckp nope aku prefer yg gne thinking, analyst, sbb kje current aku skrg pon aku analyst. so aku prefer kje mcm at the back, kalau aku kt front line dangerous sbb aku x leh think promptly nnti efek kje len and team. so mmg no-no lah.
senng cite dia tnye ko soklan yg berdasarkan ketas yg ko dapt awal2 tu.....then ko just elaborate je. mmg broken english aku bagi, aku da lame tak speaking, dah lame tak denga lagu english, melalut  je keje aku, part tnye soklan tu aku tnye dalm 3-4 soklan la.....

pasal interviewer ada dua, well yg sorang tu rambut panjng berkot, yg sorang rambut pendek n sleeveless x slap aku, memule bnyak tnye soklan yg pkai kot, koz yg sorang lagi tgk cert aku, n aku just pandang kat yg sorang n aku realize yg rambut pendek ni asik mengguap je lagi aku x mo tgk dia hahaha t aku x de smngat nak becakap, later on dia plak tnye soklan....

satu je wat aku annoy, aku ni tak tggi mane tp time duduk tu aku ase apsal meja dia beso sengat mybe seat dia bawah sngt n wat aku mcm tenggelam hahah...kalau aku beciter, aku tend to make hand gestures as aku ni bkan pandai elaborate sangat so mmg ase tenggelam hahah....

after all, OK lah mybe aku over frendly dalm tuu, tp yg penting aku dah all out kat dalam tuu, aku pon tataw mnder aku bebel hahah, ade le dekat 10 min dlm tu aku tataw aku ta tgk jam, n aku tak pakai jam, after dat kua from dat room, jumpe bebudak yg same then, offer makn tghari so we did la...lame gile aku tggu diorg dekat satu jam beb aku nunggu kat bawah tuu dgn tader seat haduiii....letih bediri...then after makan, kitorg be-3 jah....sorng over frendly dia yg makin bonding ni actually n sorang lagi chinese....x sangka lak after makan ghupenye sis ni nak blnje, nyesal lak den oder air je, ingat sdn bhd hahaha mana tak nye aku ade RM 20 je dlm dompet...aku pikir abeh interview nak balik, pas da bayo selfie pulak nagn dak chinese tu hadoiii,, well this is KL yall...haha anyway aku hope dapt la kije situ koz aku dari nak mintak U lagi aku nak pilih KL koz aku nak blajo cara networkin, n KL is the best place, tgk orag la kan cmne, dats y aku nak try dok KL, havin my own life, my own decision n all my own totally independent.

plus keje skrng nih lepas sorang2 out, sedeh beb...dah le yang mmbe yag skali masuk ngan aku bulan 12 ni last, manager yg hired aku pon out da, aku rapat ngan team ni just sometimes ade one person ni, mulut dia aku x leh blah la....bile orng yg aku slalu merepek pon da out so aku ase mcm not function dalm team tu mmg ade yg rapat tp tak sama..plus dept skrg pon dah tuko lgi la keje makin menimbun.......n the feelin aint same..senang cite...=.=...



Monday, November 24, 2014

MANAGEMENT TRAINEE

HAI YALL,
ASSALAM AND WISH YALL A VERY GOOD HEALTH,


lame kan x jenguk nampak sangat mak tgh bz sejak dapt keje ni...lalala...eh tak cite eh. how could me la kan..
well dah lame dah dapat keje ni, remmber last time i wrote all the story my previous interview the last one got me, i write it later after this.(x janji)

ok, skrang nih fokus kite nak becite kat awop2 sume nih MANAGEMENT TRAINEE kan..
mender MT ni? slalu kat jobstreet bnyak kua tapi dok tahu mender MT ni,
macm bese kite search sane,sini, tnye sane,sini, diggin some info before we get goin.
actually last time aku ader apply for MT kat PUBLIC BANK macm bese la JOBSTREET.
aku blasah je haha mana lah nak taw dapt, saje menggatal tekan apply, aku sedor diri:

1)pointer tak lawo
2)aktiviti tak piled up
3) life kat u mcm looser je
4) frens are like biscuits, easy come easy go ade yg mcm tbe2 je "eh, kawan aku ke tu, y tak involve aku eh?"

dem imma loser babe...watever loser, poser, loner watever, my true me still  crown me hahaha  =P
kalau mengikut description given, MT, they will put u on various dept before determine which post. will suit u and under what dept.  kalau dah jadi permannt asenye kite yg akan decide which dept we go, sbb kite yg nak kije kan, tp diorg akan bg suggestion la.

most yg aku tnye pndapt whether or not aku g intterview ni, 100% said GO!!!, aku lak "heleh mcm bole dapt jek..huhu". actually yep, better go, ko nak dapt call interview pon da lepas first stage just imagine yg drop resume bukn 1 or 2 its more than a thousand ok, and mostly bebudak fresh grad yg UP and Chinese mmg target bank. so aku ni makhluk yang serba serbi mati tamo hidup lebih kurang takan pandang je kan chance ni, so aku pon pegilah walaupun aku da bekeje lening n aku penat hari tu, boleh jadik ini, rezeki tuhan nak bagi. so yall, lau dapt interview, just go, we dont know which one we goin to end up anyway,just go n gain confidence n experience...kan?


tempat mengadu nasib para graduan

dalam bulan 11 jugak la aku dapt phone call, from PB, as usual no. tak kenal mmg tak angkat la, ntah mane datang rase fobia nak angkat unknown no. but luckily they are smart enuff to leave  voice massages, so aku koll la balik no bekenaan then dia tnya lah pasal result SPM, aku koll lepas mcam dalm 20 min baru bngun tido pepagi bute, so sore aku tak bape clear plus aku pakai note 8 tuu, aku pon tak tataw kekadang aku letak betul ke kat tlinge aku so kekadang orang denga tak denga sore aku.

aku ingat ni phone intervew tp x de just tnye result SPM, then dia ckp nnti dia hanto invitation for interview as MT. then aku pon bukak la emel. well, name mell mmg cam harrom hahaha clo_biz@y, haha ade yg proper tapi aku tak ingat, dah itu yg slalu aku gne n slalu aku open another one is animecstacy_otaku90@y lagi gile, kalau aku bg yg ni lagi pening org tu hahahahah.....then aku dapt invitation aku tgk 7th or 9th nov, aku ase aku x leh commit la tarikh tu. so, aku hanto la mel pasal reschedule interview, sampai dpt deal on 19th nov. pkul 9.05 pagi.


honestly on 19th aku maleh nak g aku penat ko aku straight keje from monday aku dapt cuti rabu, then rabu,kamis,jumaat,sabtu,ahad,isnin balik,selase rabu ak interview time tu plak direct balik pkul 6 petang penat beb, mata berat sungguh tapi takpe la demi kelangsungan hidup yng semakin mngikis ni mana nak taw dapt post ni kebetulan mcm aku dapt invitation ni kan...why not try on somethin worth out aite? nak kate prepare tu nope, tak prepare sangt malam 18th hb baru nak search itu, ini plus praktis bagai....huru hara rasenye, but then aku comfort diri aku "takpe, interview x lame, pasnih hang cuti semingu lebih kot...g je inerview bkn snng nak dapt, mana taw rezeki, hg p, hg do the best, at least ade usaha tuuu~~.."
k my dear-self i'll listen to u....


aku taw jaln ke KL mmg jem macm sengal lau pepagi bute plus time org bekeje, trust me tak begerak lau nek kete, and yap aku tanak KTM or wat so ever because aku slese g intervew ni parent aku hnto, debor dia kurang sket compare g sendiri, yep im still hasnt own a transport. so, on dat day aku g sane rempit je hahaha mean bermotor la kite, ayah aku hnto kat depn menara PB depan KLCC tu kene naik tgkat 11..pergh tinggi sungguh...time ni ayah aku lepak umah nenek aku kat keramat dekat jah...lau aku dapt kje situ might be aku ade stay umah nenek aku ni.


Menara public bank kat jalan ampang, tgkat 11 tmpt interview by HR..golden look tuu...
---------------------------------------------------------------------cont.-------------



There was an error in this gadget