Tuesday, November 25, 2014

INTERVIEW @ PB

okeh,

lets continue our story,

"hurry up!!"

ari tu aku cite serba serbi time on the way ke PB,
lening aku nak cite time interview plak...
well mase memule menapak kat banggunan PB nih, firstly korang akan nmpak,
meja yg penuh ngan beberp org polis, mcm kaunter la kirenye, diorg akan bagi pas kat korang.

aku pon beratuq la kat sane, skjap je koz awal lagi baru 8.30 am, interview 9.05 am, so cik abe polis ckp,
blom lagi, pkul 8.45 datng balik, diorg baru open time tu,
ok lah fine g la seberang jalan mcm kedai serbaguna, beli roti n air kosong, kebuloq bak hang,
tp lau da nebes, ko makan pon mcm tesangkut kat kerongkong aje huhuhu x kesah la dari biaq perut kosong kan....

then bile da pkul 8.40 aku pon melangkah masuk dalm banggunan PB lagi skali nak amek pas, time ni nmpak la sorng dua yg tgh line up nak amek pas, so beborak a kijap ngan sorang awex ni, borak serba serbi aje. disebbkan b4 ni aku pnh interview kat HAMPSHIRE so perasaan gugup ngn company besaq gini boleh dikawal lagi.hahaha...

then bile dah masuk lif dah sampai dekat tgkat 11 bhgian HR, kne la handover dokumen2 yang diorang mintak tuu dalm mel, then isi borang yang pasal public bank, ader le esei sesikit, borang ni important sbb nnti kene bagi kat interviewer.

borang tu soklan biase je ade 5 kot tapi fo sho x sampai 8 la kan....

1) soklan suh ranking mana yg penting from 1 to 8 pasal ape yg penting bile keje la
2) why u choose PB
3) mcm dept mne yg ko prefer
4) arghhh tak ingat!! lepas interview ape pon aku x ingat huhuhuh

ok dalm ruang menunggu tu semua candidates tgh sebok isi borang tu lah, agak lmbat la interview start. ade dalm 5 bilik interview and b4 interview strt korang bleh nmpak interviewer kua masuk....yg tak tahan ader interviewer ni pak cik la siap cakp " huish, ramainye mintak keje"...kah3 tak leh blah pok cik tu...aku hope dapt dia, tp x dapt huhuhu....


then semntara nak nunggu nama masing2 kene panggil ade la sorang akak ni peramah sungguh sume ditanye borak2 la sket.... sume yg dok dekat dia sume dia tnye hahah ok lah hilang nebes nihhh....siap cakp
"pas interview makan jom.." siap blanja lagi beb..ko hado hahah...

then , nama aku kne panggil, aku diinterview oleh 2 org chinese perempuan. masuk2 trus mintak borang awal tadi n cert aku. then dia tnye pasal result SPM, b4 dia tnye aku ader bawak result SPM, aku x sangka la diorag nak tgk SPM punye slip, so aku just cakp x bawak aku bawak yg degree je. then, strat dari situ trus macm start interview the best is interview dia bukan mcm, " so tell me about yourself"...dia mcm ko tak sedo pon interview tu dah strt sebb dia tnye soklan2 yg pasal MT cumenye ko kne cite pnjng la lau tak mmg ta sampai 5 min ko dah kua, aku tataw bp lame aku kat dalm tuu....

cumenye setiap yg dia tnye aku elaborate la y, dia tnye MT ni mcmne, then dia dia tnye aku pasal sales, mmg den tak gomar sale sbb aku tak gheti....then dia tnye soklan len so how about front line, aku ckp nope aku prefer yg gne thinking, analyst, sbb kje current aku skrg pon aku analyst. so aku prefer kje mcm at the back, kalau aku kt front line dangerous sbb aku x leh think promptly nnti efek kje len and team. so mmg no-no lah.
senng cite dia tnye ko soklan yg berdasarkan ketas yg ko dapt awal2 tu.....then ko just elaborate je. mmg broken english aku bagi, aku da lame tak speaking, dah lame tak denga lagu english, melalut  je keje aku, part tnye soklan tu aku tnye dalm 3-4 soklan la.....

pasal interviewer ada dua, well yg sorang tu rambut panjng berkot, yg sorang rambut pendek n sleeveless x slap aku, memule bnyak tnye soklan yg pkai kot, koz yg sorang lagi tgk cert aku, n aku just pandang kat yg sorang n aku realize yg rambut pendek ni asik mengguap je lagi aku x mo tgk dia hahaha t aku x de smngat nak becakap, later on dia plak tnye soklan....

satu je wat aku annoy, aku ni tak tggi mane tp time duduk tu aku ase apsal meja dia beso sengat mybe seat dia bawah sngt n wat aku mcm tenggelam hahah...kalau aku beciter, aku tend to make hand gestures as aku ni bkan pandai elaborate sangat so mmg ase tenggelam hahah....

after all, OK lah mybe aku over frendly dalm tuu, tp yg penting aku dah all out kat dalam tuu, aku pon tataw mnder aku bebel hahah, ade le dekat 10 min dlm tu aku tataw aku ta tgk jam, n aku tak pakai jam, after dat kua from dat room, jumpe bebudak yg same then, offer makn tghari so we did la...lame gile aku tggu diorg dekat satu jam beb aku nunggu kat bawah tuu dgn tader seat haduiii....letih bediri...then after makan, kitorg be-3 jah....sorng over frendly dia yg makin bonding ni actually n sorang lagi chinese....x sangka lak after makan ghupenye sis ni nak blnje, nyesal lak den oder air je, ingat sdn bhd hahaha mana tak nye aku ade RM 20 je dlm dompet...aku pikir abeh interview nak balik, pas da bayo selfie pulak nagn dak chinese tu hadoiii,, well this is KL yall...haha anyway aku hope dapt la kije situ koz aku dari nak mintak U lagi aku nak pilih KL koz aku nak blajo cara networkin, n KL is the best place, tgk orag la kan cmne, dats y aku nak try dok KL, havin my own life, my own decision n all my own totally independent.

plus keje skrng nih lepas sorang2 out, sedeh beb...dah le yang mmbe yag skali masuk ngan aku bulan 12 ni last, manager yg hired aku pon out da, aku rapat ngan team ni just sometimes ade one person ni, mulut dia aku x leh blah la....bile orng yg aku slalu merepek pon da out so aku ase mcm not function dalm team tu mmg ade yg rapat tp tak sama..plus dept skrg pon dah tuko lgi la keje makin menimbun.......n the feelin aint same..senang cite...=.=...



There was an error in this gadget