Saturday, December 7, 2013

DEBOR INTERVIEW

HOLLA UOLZZ....


ce uolz bace tajuk haa...hari ni I nak cite pasl interview bia I jadik peymes...bia glam sket sehari dua nih hahah...tak leh blah kekunun diva tp cam minah mencapub tak tentu pasal, eh lame tak denga ayat mncapub nih...ni sume ader time blajo kat U dlu macm2..mncapub la,gipang la, menapak la etc2.



(1)Interview pertama kat HSBC data electronic processing, boleh ke aku akp mnder nih 1st interview aku? sebab aku tak g pon...huhuhu...punyelah aku semngt kat umah pakai ala2 baju kebarung nko, mekap ala kadar tbe2 aku tak agi..behangin je aku...wat cane da naseb...redho jelah jah hahaha....hsbc nih bukn la keje cam mnyambut public n keje kat cawgn bank2 yg korg bleh tgk kat tepi2 jalan tuu...hsbc electronic data ni more kepada back process ikut negara mane la yg korng kene service then gaji bleh thn 2k ++, (disebbkn aku agak mate duitan tu aku try tuh aleh2 dapt lak lepas lepas phone koll intrview hehehe...merapu2 je aku time phone interview)..nak jadik cite...aku lau interview mmg bapak aku yg hnto sbb aku tataw jalan plus aku tak konpiden nak drive plus lau sorg2. mmg tak leh blah meruntun semngt ase hahaha......ok sambung balek...bapak aku nih tak pandai jalan cyberjaya, so nak mncari jalan punye pasal kua awal siap gne GPS lg, GPS tu mcm tak up sgt so tnd berdekatn yg ader LIM KOK WING aje...so bile sampai kat lim, tersadai la kat situ...yg hangin tu, ye lah kan lau x bertnye sesat jalan, nih harrom bile bertnye...sume tatau tmpat cam jawee....kejedah dok situ jalan pun tataw...so mnder2 ni mmg dah makan mse...bile jumpe tmpat tuu...aku dah lmbt dalm 10min, awal2 dah diigtkan kene awal 15min so dsbbkn dah lmbt aku on amek keputusan blah aje...sbb konfom 1st impression 1, lg 1 mnyusahkan org. sbb diorg ader wat test berkomputer serentak so konfom2 suasane jadik awkward gile lau aku masuk tbe2 slap pale hotak aku pon cramp. So redho, balek jela...melambai dlam hati je le beb...melepas den....


(2)Ok next kat Commerce Choice Ventures Sdn Bhd (aku x ingt ni dlu or hsbc dlu..but meh~) mender nih kelako name position time apply kemain lagi, junior marketing analyst (x leh blah) skli aritu dier koll suh dtg interview...smngt lah aku nak interview dress pon ikut etika lah an...an...aku pon g la kat hamphshire place tgkt 3A. smgt je isik borng sambil2 tuu usha2 lah..."hmm company baru nih.." koz barang2 dalm dier sume bau kedai jah, kalau gambo tuu puhh habuk pon tada deyy...sambil nngah isik borng dtg le sorg lg F ni...so beborak la skijap...F nih dak engineer...aku lak dak math..kesian an merantau betul nak carik keje lau ikut koz memasing sampai thun depan pon tak der kejenyer huhuhu (cam sedeh je citer  T^T). Ok pastu pon calling le name masuk interview semngt je aku kureng tido mlm nak prktis punye pasal sbb gaji offered 3k sape tanak beb!!!...last2 masuk bilik ni sapa interview sapa jadiknye....koz dy pulak yg elaborate pnjng lebar psl compny dier...ok then baru le aku cam dapt picture...ok company nih pasal sales...dier sales investment and futures....kene carik org, lau nk cept at rgkaian sndiri mcm MLM...wa denga cam dah maleh laah an...sbb aku mmg bkn jenis yg wat sales2 nih lau demo takpe tp lau sales...adehh..ko tgk lah aku dressup pun cm bebuda matrik nak aku sales investment...sape nak beli, silap2 aku yg kene bahan....tp dier ader provide training 3 hari kalau nak blaja pasal invstmnt. So, aku pundtg training 2 hari...hari ke-3 aku g Ganu koz aku grad lah an...so aku blah gitu jela...huhuhuhu =.=...dua hari beb aku pg balek nek LRT sesorng dari sg buloh ke ampng park...adehh pening pale aku, migrain pon sampai.



(3)Bile dah grad aku pun mule la siyez nak carik keje sblm nih pun cam berat je nak apply koz aku ader bnyak projek kekunun nak gg Thailand presennt paperwork tp tak jadik sebb g wed. siyez aku ase nyesal tak g thai..yep mmg bkn sng nak dpt. tp tulah ader kesah disebalik nyer huhuhu...Orite, next aku dapt interview tp ader agensi lah cam recruting company> Aku apply position Akaun Asst. n pada mase yg same gak aku dapt offer blajo pasal IT, guaranteed job placemnt kat PJ. So aku mmg bminat dgn IT tu koz fully sponsor under city-lab. yelah bukn sng an nak dapt blajo bnde free camtu, kalau amek kat lua ke kursus ke bayo sendiri dah le mahal ni plak bayo sendiri.....tp lg skali aku tak g sbb bapak aku bising jalan nak kesana jem teruk n interview pagi. Weh panas kot dengar bebel2 aku pun temperature naek aku cakp tak yah pegi la..bia lantak....saket je hati....



(4) Ok yang nih best, aku g interview kat HP...hahah ni siyez best....mule2 masuk tggu kat lobi, bapak aku dtg trus wat air capucino...mmg layan diri je kat sini tu ase cam welcome bile dtg company nih..kat HP nih aku dapt post. IT English Helpdesk. Aku tak sangke la pulak mula2 ader ujian objektif pasal IT tp basic soklan la...tak susah pon tp bagi aku cam tak penah blajo mnder just generally terdengar atau sekali pndg so bg aku agak keliru lah....last soklan ader soklan esei tp dah bg jwpn cume ko kene pilih lah jah mane yg seswei ngan keadaan tuu.....dah selesai part tuu...tggu dalm 10 min camtu interview dgn 2 panel (melayu n cine. 2-2 laki2). rilek je interview seyez mmg lepak lah an mane taknye tgk dressup yg melayu tuu mcm slumber badak je baggy lak tuu hahaha macm bese lah tnye soklan itu ini then abeh.....aku bharap sgt aku dapt tp lepas 2 mggu no mail so aku ase aku tak dapt lah kot....sedeh kott...sebb aku cam dah bekenaan je ngn keje situ...lepak je aku nampak...gaji sama mcm HSBC tu jugak. so lau korg nak gaji 2k plus keje lah kat cyberjaya main ofis huhuhhu



(5) Yang nih lawak,disebabkan aku dah penat g interview jauh2 n blom tentu dapt so aku cube nasib kat area2 dekat cam damnsara....aku jumpe position PEMBANTU EDITOR BUKU MATEMATIK, tp contrt la 2 buln. ok lah an sambil2 aku tggu nak pggl interview at least aku ader keje nak buat n masuk le jugak. Tp gaji tak cun bawah 1k, aku pk seb bek ko dekat aje...huhuhu....tgk alamat aku da taw nih mcm ala2 tmpt tusyen nih...so mmg betul, au g interview kat shah alam sekyn 21. Dalam mel katenye intrview pkul 11 camtu...aku dtg awal kot...aku tgk tmpat aisshh sunyi sepi aje, yg tggl kerani aje. So beborak la sket degn akak tuu.....okeh, akak tu cakap org yg chrge tusyen tu cikgu...akak tu lak mmg tataw mnder, ader org dtg nak intervw koz cokgu tuu lagsng tak inform dy (boleh plak an)..megarut je aku denga.... Aku suh akak tu koll cikgu tu koz dah dekt 1/2 jam beb aku tggu cikgunyer tak datg, dlm hati aku dah maleh nak je blah. ni sapa tggu sapa nih. sapa ntah nak carik keje.sabo jelah. sudah aku fedup!!! aku cakp ngn akak tuu lau pkul 12 tader jugak aku blah la...lau dier nak pggil aku interview pggil kat seri damnsara lau kat shah alam nih mmg tak kuase aku nak dtg. pastuh abeh gitu je...bbrp hari pastu akak tu koll dier cakp lau nak keje tu lagi dtg keje mggu depan pkul 9-6ptg kat seri damnsara. PFFFTTTT!!!! besh lgsung tader intervw trus dapt keje...kelass jah ko hado hahaha



(6)HAAA...ni latest kat METRO PARKING (M) SDN BHD...post ASST EXECUTIVE STATISTICS..
cehh mntang2 le name dier ala2 metro parking academy...bapak aku ingt aku dok sesusun tiang2 org blajo drie...adees lau keje camtu tader nyer aku nak apply jejauh =.= saboo je lah....ni kat pusat damnsara..aku pelek jugak ader ke interview ari sabtu?? slalu sabtu cuti kott cam mgarut ajek...aku sampai sejam awal koz bapak aku rush nak amek org hanto g keje...lolz sampai2 kat area pusat damnsara tuhh siyez cam tmpat puake...org ader dalm 4-5 ketul aje...ader mamat bgla baru bgn tido seram aku....bgunan sume kosong sbb ari cuti an....mmg berdoa bebnyak aku dok sane dah le sesorg pastu bile nek kat level 3 tmpt interview n ofis dier aku tgk bkunci dah le kat lua tader tmpat duduk..beb aku berdiri kat lua company mcm jaga ko taw tak sejam aku berdiri cam tunggul sbb nak mnnuggu pkul 10. nak g kedai aku pun tataw kat mane cm jauh aje ase kedai pon tak bukak lg dah le lapo. toilet kat tmpat terbuka pun tader sabo jelah aku. Aleh2 tepat pkul 10 ader sorg F ni kua dari lift and dok besando kat tmpt aku besando tp behadapn aku. so beborak lah an, dtg intrvw ke...jawatn pe?...o...samele...betl ke arinih asal cam tader org je...(siyez beb mmg tader org, koll pun tader org angkat). pastu dak tu ckp ofis tak kunci, dia dtg trus masuk ofis yg kosong tuu tp macm takder org dier trun jumpe la aku...aku ajak nek atas balek yelah dah sejam aku bediri tersidai cam lemang kat lua tuu letih kaki aku. pastu, ade le boy nih masuk, ok dier pun dtg intervw jugak. aku ngan budak yg baru kenal tuu name dier Ain, budak utem,engineering. Bile dah masuk dalam jumpe lagi sorg yg nih boy la...time si ain tu masuk aku beborak sket ngn dier. Budak finance from diploma banking....aku tnye asal tak amek bank keje bank bnyak kosong....huhhu...dy cakp da g tp ta select...pasrah la der....then aku lak masuk intervw...pun pang pung pang abeh intervw kua la....waktu nak balek si boy mntk no. bg je an...ne taw emergency ceses ke nnti huhuhuhu



so lau nak dikire baper kali aku g interview kire2 baru 2 kali la hp ngn metro yg len tuu tak kire lah an,
so stkt ni je le pglaman intervw aku, before aku ntervw aku praktiz dgn tips yg aku dah post sebelum nih....cube la korg try folow smoge bermnfaat hehehe.....allright all my sexy beautiful people gtg...

wasalam.



4 comments:

  1. wah.. harap2 ko bjya weh..
    nnt jgn lupa blnja aku ek.. haha
    npe ltak gmba furuichi.. ltak r gmba oga.. huhu

    ReplyDelete
  2. hahaha.....nanti2 laa oga tuh huhuh....doa lah cah aku dapt keje....interview bnyak g panggil keje cam ssh je nk lepass...sedeh kott huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah.. :)
      yg penting.. usaha,, doa.. twakal..
      insyaallah dipermudahkan nnt :)
      klu btul2 nk keje.. ko cari r luar KL..
      bru senang ckit dpt.. hehe..

      Delete
    2. org lua sebok dtg kl aku lak nak kuo kl kukuku.....amin insya-Allah dapt le keje TT^TT

      Delete

There was an error in this gadget